Váš prohlížeč je zastaralý!

Pro správné zobrazení těchto stránek aktualizujte svůj prohlížeč. Aktualizovat nyní svůj prohlížeč

Poctivá káva

Když děláte věci pořádně, lidé to ocení

Platí to pro tradiční řemesla, která přetrvávají po staletí, i pro Jihlavanku, kterou Češi vyhledávají už od roku 1958. Pro svoji silnou chuť, nezaměnitelné aroma i vyváženosti kvality a ceny.

Ať zvolíte její praženou variantu, kávu instantní nebo nově espresso, je Jihlavanka připravena být významnou součástí zaslouženého odpočívání i společných chvil s vašimi blízkými.

Dlouholetá tradice

Poctivé informace

V této sekci naleznete odpovědi na nejčastější otázky, které nám zákazníci ke kávě Jihlavanka posílají.

  • Jaké je postavení Jihlavanky na českém trhu?

    Jihlavanka je dlouhodobě nejprodávanější značkou pražené kávy v České republice, a to především díky své vyvážené chuti a vůni, jež si oblíbili právě čeští zákazníci. Všem našim zákazníkům děkujeme za přízeň, moc si toho vážíme!

  • Kdo vlastní značku Jihlavanka?

    Značku Jihlavanka vlastní německá rodinná společnost Tchibo. Ta také ve vlastních výrobních závodech vyrábí produkty značky Jihlavanka a je zodpovědná i za distribuci, prodej a propagaci značky Jihlavanka v České republice. Společnost Tchibo má v České republice svoji lokální pobočku Tchibo Praha se sídlem v Praze, logistické centrum a sklady jsou umístěny v Jihlavě.

  • Kde se vyrábí Jihlavanka?

    Jihlavanka se vyrábí ve dvou ze tří vlastních továren naší firmy. Zrnkovou Jihlavanku Espresso a Espresso
    Delicato pražíme v  továrně v německém Hamburku, všechny mleté a instantní kávy Jihlavanka se vyrábějí v 
    továrně v polském městě Marki nedaleko Varšavy.

  • Jaké je složení káv Jihlavanka?

    Jihlavanka nabízí několik produktových řad jak pražené, tak instantní kávy a řadu Espresso,
    které se liší jak způsobem přípravy, tak složením a způsobem a dobou pražení jednotlivých odrůd.
    Pro zákazníky, kteří se zajímají o složení káv, jež nakupují a pijí, přinášíme informace o složení jednotlivých typů káv Jihlavanka:

    Pražené kávy:

    Jihlavanka Extra Special
    Složení: směs druhů ve složení 90 % zrn Arabica a 10 % Robusta.

    Jihlavanka Standard Original
    Složení: směs zrn druhu Robusta.

    Jihlavanka Standard Extra Jemná
    Složení: směs druhů ve složení s převahou zrn Arabica doplněnou o podíl zrn Robusta.

    Jihlavanka Espresso
    Složení: směs druhů ve složení Arabica a Robusta s mírnou převahou zrn Robusta.

    Jihlavanka Espresso Delicato
    Složení: směs druhů ve složení Arabica a Robusta s mírnou převahou zrn Arabica.

    Jihlavanka Bez Kofeinu
    Složení: směs zrn kávy Arabica.

    Instantní kávy:
    Jihlavanka Instantní Standard Original směs zrn druhu Robusta
    Jihlavanka Instantní Standard Extra Jemná směs zrn druhu Robusta

  • Odkud pocházejí kávová zrna určená pro kávu Jihlavanka?

    Zrna nakupujeme na různých místech světa tak, abychom udrželi jak kvalitu, tak chuťový a aromatický profil jednotlivých káv. Nejčastěji jsou v případě Jihlavanky zeměmi původu zelené kávy Vietnam (káva typu Robusta) a Brazílie (káva typu Arabica).

  • Jaká je technologie výroby Jihlavanky?

    Kávová zrna pro kávu Jihlavanka se praží moderním tzv. RFB způsobem pražení. Jedná se o pražení horkým vzduchem (po dobu 2-3 minut při teplotě 200 – 240 stupňů Celsia). Pražička obsahuje dvě komory. V pražící komoře se zrna cirkulujícím horkým vzduchem otáčejí a díky tomu se rovnoměrně a důkladně propraží každé zrnko zvlášť. Rychlý vzestup teploty napomáhá v zrnku uzamknout vysokou komplexitu chutí a vůní. Kávy pražené horkým vzduchem obsahují žádoucí kyselé a hořké substance a také plnější tělo. V chladící komoře se káva rychle zchladí na teplotu působením chladného cirkulujícího vzduchu. Tento krok je velmi důležitý pro zachování požadovaného chuťového profilu. Společnost Tchibo používá takzvané oddělené pražení, dy praží zvlášť různé odrůdy káv a kávy z různých oblastí a až poté je míchá a vytváří konečné směsi. Ačkoliv je tento způsob nakládání se zrny zdlouhavější, díky němu se nám daří v kávových zrnech rozvinout jejich ideální chuťové vlastnosti.

  • Proč se Jihlavanka jmenuje Jihlavanka, když se praží mimo Českou republiku?

    Název Jihlavanka vznikl v roce 1993. V roce 2005, kdy došlo k přesunu výroby nejdříve do Vídně, a poté do polského Marki a německého Hamburku (kde se praží zrnkové Espresso a bezkofeinová Jihlavanka), byla Jihlavanka již zavedenou a oblíbenou značkou. Měnit název zavedené značky by z hlediska firmy i zákazníků nebylo moudré a navíc to ani nebylo nutné. Pro spotřebitele se přesunem výroby v roce 2005 nic nezměnilo. Je všeobecně známé, že káva jako zemědělská plodina nemůže být pěstována v Evropě, ani v Čechách. To, co představuje specifické požadavky v národních chutích a zvyklostech je výběr vhodných odrůd, způsob pražení a míchání druhů kávy. Kávu Jihlavanka tedy necharakterizuje místo výroby, ale výběr zrn, receptura a technologie pražení, které vyvinula právě společnost Tchibo a které se od doby zavedení značky nezměnila.

  • Proč není místo původu kávy a místo výroby uvedené na obalech?

    Obaly Jihlavanky jsme připravili v souladu s legislativou České republiky, Slovenské republiky a Evropské Unie. Tato legislativa vyžaduje na obal uvést informace o společnosti prodávající kávu na území České a Slovenské republiky, nikoliv informace o místě původu kávových zrn nebo výroby produktu. Jak již bylo zmíněno výše, chuť kávy Jihlavanka je dána výběrem kávových zrn, způsobem pražení a původní českou recepturou – nikoliv místem výroby. Nad rámec legislativních požadavků dáváme na obaly doplňující informace o druzích kávy, ze kterých je Jihlavanka vyrobena a odkazy na náš web a facebookový profil, na kterých zákazníci najdou další doplňující informace a také například tipy na správnou přípravu kávy.

  • Chybí Vám zde nějaké další informace? Prosím napište nám prostřednictvím kontaktního formuláře v zápatí stránky nebo prostřednictvím našeho profilu www.facebook.com/PoctivaKava.