Váš prohlížeč je zastaralý!

Pro správné zobrazení těchto stránek aktualizujte svůj prohlížeč. Aktualizovat nyní svůj prohlížeč

Nápady
k nakousnutí

Inspirujte se recepty na výtečné dezerty ke kávě

NÁRAMNÝ KÁVOVÝ KOLÁČ

40 minut 25 minut

Chvíli jsme zůstali u Francie a inspirovali se slavnými „náramnými“ deserty Pierra Hermé. Pokud máte rádi kávu, tento desert je jako stvořený pro vás. A pokud kávové deserty v oblibě nemáte, tento vás jistě přesvědčí o opaku. Až okusíte kávovou šlehačku a pod ní objevíte kávovou ganache z bílé čokolády, troufáme si říci, že se zamilujete na první sousto.

INGREDIENCE

Křehké máslové těsto:

250g hladké mouky150g změklého másla95g cukru moučka30g mandlové moučky (jemně namletých mandlí)špetka soli1 vanilkový lusk1 vejce

Kávová šlehačka:

3 plátky želatiny500ml smetany ke šlehání35g mleté kávy Espresso Delicato15g cukru krupice

Kávová ganache:

195g bílé čokolády140ml smetany ke šlehání15g mleté kávy Espresso Delicato

Příprava


  1. ​Den předem si připravíme kávovou šlehačku. Želatinu namočíme a necháme nabobtnat. Přivedeme k varu smetanu, přidáme kávu a necháme chvíli louhovat. Smetanu poté přecedíme přes jemný cedník, přidáme cukr a želatinu. Smetanu překryjeme fólií, aby se nám nevytvořil škraloup a dáme do lednice.
  2. Těsto vytvoříme tak, že v robotu ušleháme máslo s cukrem, mandlovou moučkou, solí a vnitřní dužinou z vanilkového lusku. Posléze přidáme vejce a mouku.
  3. Vychlazené těsto po cca 1hodině v ledničce rozválíme na placku o rozměru vaší formy, případně formiček a opět necháme cca 1 hodinu chladit. (Pokud nám zbude těsto, můžeme jej dát do mrazáku a použít příště).
  4. Troubu předehřejeme na 170°C. Těsto, překryté pečícím papírem a zatížené suchými fazolemi, pečeme cca 20 minut a poté dopékáme dalších 5 minut bez zátěže.
  5. Do vychladlého těsta vrstvíme kávovou ganache, kterou si připravíme takto. Čokoládu nasekáme na kousky a smícháme s horkou smetanou, kterou připravíme stejně jako na kávovou šlehačku. Vymixujeme dohladka.
  6. Na první vrstvu kávové ganache klademe cukrářské piškoty namočené v silné kávě a přikryjeme další vrstvou kávové ganache. Necháme vychladnout.
  7. Na vychladlý dortík vrstvíme právě vyšlehanou kávovou šlehačkou a už zbývá jen se ponořit do nesmírně kávové chuti.


Vytisknout recept