Váš prohlížeč je zastaralý!

Pro správné zobrazení těchto stránek aktualizujte svůj prohlížeč. Aktualizovat nyní svůj prohlížeč

Nápady
k nakousnutí

Inspirujte se recepty na výtečné dezerty ke kávě

RUSTIKÁLNÍ ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ DORT

30 minut 30 minut

Harmoničtější spojení než to kávy s čokoládou snad už ani neexistuje. Rozmazlete svoje chuťové buňky tímto snadným dortem.

INGREDIENCE

​Těsto:

1 ¾ hrnku polohrubé mouky1 ¾ hrnku cukru¾ hrnku holandského kakaa1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečivavětší špetka soli2 větší vejce pokojové teploty1 hrnek podmáslí½ hrnku oleje1 lžička vanilky1 hrnek kávy Jihlavanka Espresso½ tabulky hořké čokolády

Čokoládová ganache:

1 hrnek smetany ke šlehání1 1/2 tabulky hořké čokolády

Zdobení:

1 tabulka hořké čokolády½ hrnku cukrupečící papír

Příprava


  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  2. V hrnku horké kávy Jihlavanky Espresso rozpustíme čokoládu. 
  3. V míse smícháme mouku, cukr, kakao, kypřící prášek do pečiva a sůl. V druhé míse smícháme podmáslí, olej, vajíčka, vanilkový extrakt a kávovou čokoládu… nebo čokoládovou kávu? :) 
  4. Smícháme obsah obou misek a opatrně zamícháme. Pozor, při přešlehání by se v těstě vytvořily bubliny a korpus by nebyl krásně rovný. 
  5. Těsto vlijeme do dobře vymazané formy a pečeme zhruba 30 minut. Že je hotovo poznáme, když do těsta zapíchneme špejli a vyndáme ji suchou.
  6. Mezitím si rozpustíme čokoládu na zdobení dortu, vylijeme ji na pečící papír, zarolujeme a dáme do lednice. 
  7. Z cukru si vytvoříme karamel a pomocí vařečky tvoříme karamelové zdobení.
  8. Na krém zahřejeme smetanu, ve které rozpustíme čokoládu. Výslednou čokoládovou smetanu necháme vychladit a vyšleháme do pevné šlehačky.
  9. Korpus rozkrojíme na dvě části, potřeme krémem a nakonec ozdobíme čokoládou a karamelovými ozdobami.


Vytisknout recept