Váš prohlížeč je zastaralý!

Pro správné zobrazení těchto stránek aktualizujte svůj prohlížeč. Aktualizovat nyní svůj prohlížeč

Nápady
k nakousnutí

Inspirujte se recepty na výtečné dezerty ke kávě

CITRÓNOVO-MANDLOVÝ DORT

20 minut 30 minut

Pokud nejste fanoušky přeslazených dortů, tento bude jeden z vašich oblíbených. Citrónovo-mandlový dort je kombinací nadýchaného piškotu, který tvoří perfektní kontrast s křupavou krustou z pražených mandlí na citrusovém topingu, dodávající dortu svěží tečku.

INGREDIENCE

Těsto:

2/3 hrnku mandlových lupínků½ hrnku celý mandlí (lehce orestovaných)1 hrnek polohrubé mouky1 lžička kypřícího prášku do pečivavětší špetka soli120 g změklého másla1 hrnek cukru1 lžička vanilky1 lžička mandlového extraktu3 velké vejce pokojové teplotymoučkový cukr na posypáníLemon curd – citrónová marmeláda (najdete ji v obchodech, nebo si ji můžete vyrobit doma z citrónu, vajec a másla)

Příprava


  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. 
  2. Vymažeme si dortovou formu máslem a máslem nešetříme. 
  3. Do 2/3 okraje formy se budeme snažit přichytit co nejkompaktnější vrstvu mandlových lupínků. 
  4. Do mixéru (můžeme použít i ruční mixér), vložíme lehce opražené celé mandle, mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. 
  5. Mixujeme, dokud se nám nevytvoří sypká hmota. 
  6. K hmotě přimícháme máslo a rozšlehaná vejce. 
  7. Výslednou hmotu vložíme do připravené formy a rozprostřeme pomocí lžíce. 
  8. Na uhlazený dort navrstvíme zhruba 8 lžic citrónové marmelády (lemon curd). 
  9. Jako předposlední krok zasypeme dort zbytkem mandlových lupínků a na závěr zasypeme moučkovým cukrem. 
  10. Pečeme zhruba 30 minut, dokud se na špejli nechytá těsto.


Vytisknout recept