Váš prohlížeč je zastaralý!

Pro správné zobrazení těchto stránek aktualizujte svůj prohlížeč. Aktualizovat nyní svůj prohlížeč

Nápady
k nakousnutí

Inspirujte se recepty na výtečné dezerty ke kávě

ÉCLAIRS

30 minut 30 minut

Také milujete věnečky, či český větrník, ale bojíte se odpalovaného těsta? Není to nic složitého, my jsme zkusili původní francouzskou variantu v podobě kávových éclairs, které můžeme ochutnávat již od roku 1850 díky muži jménem Marie-Antoine Carême. Věříme, že z nich budete podobně nadšeni a desertům z odpalovaného těsta se už nebudete vyhýbat.

INGREDIENCE

Odpalované těsto:

125ml tekutiny - 1:1 mléka a vody50 g máslalžička cukrušpetka soli84 g hladké mouky2 velká vejce

Krém:

1/4l mlékalžička kávy Jihlavanka Espresso1 vanilkový puding½ vanilkového lusku50g máslamoučkový cukr – dle chuti

Poleva:

2 lžičky vychladlé silné kávy Jihlavanka Espresso2 velké lžíce moučkového cukru

Příprava


  1. ​Do hrnce nalijeme vodu s mlékem, přivedeme k varu a necháme rozpustit máslo. Přidáme špetku soli a cukr. Poté přisypeme mouku a mícháme. Vytvoří se nám hladké lesklé těsto, které odpalujeme. Jakmile se nám na dně hrnce tvoří bílá vrstva, těsto je dostatečně odpálené.
  2. Do vychladlého těsta vmícháme vejce a opět vytvoříme hladké těsto. Pomocí cukrářského pytlíku tvoříme na pečící papír požadovaný tvar éclairs.
  3. Plech vkládáme do trouby vyhřáté na cca 200°. Po zezlátnutí éclairs stáhneme troubu na 100° a ještě těsto cca 10 min sušíme.
  4. V průběhu pečení si můžeme připravit krém. V mléce necháme louhovat čerstvě namletou kávu Jihlavanka Espresso. Poté mléko přecedíme a dáme vařit. Do teplého mléka vmícháme puding a zrníčka z vanilkového lusku. Necháme provařit, odstavíme a necháme vychladnout. Aby se nám nevytvořil škraloup, posypeme puding moučkovým cukrem. Do vychladlého pudingu přidáme máslo pokojové teploty a spolu s moučkovým cukrem vyšleháme do krému.
  5. Éclairs rozřízneme a plníme krémem. Navrch ozdobíme polevou, vytvořenou z kávy Jihlavanka Espresso a moučkového cukru.


Vytisknout recept