Váš prohlížeč je zastaralý!

Pro správné zobrazení těchto stránek aktualizujte svůj prohlížeč. Aktualizovat nyní svůj prohlížeč

Nápady
k nakousnutí

Inspirujte se recepty na výtečné dezerty ke kávě

BÁBOVKA S PŘEKVAPENÍM

80 minut 120 minut

Tentokrát pro vás máme recept, kterým zaručeně překvapíte každou návštěvu. Na první pohled je to obyčejný chlebíček. Ale co se stane, když ho rozkrojíte? To už bude jen na vaší tvořivosti.

INGREDIENCE

400 g hladké moukyšpetka soli 1 sáček kypřícího prášku 50 g kakaa 450 g másla 450 g cukru 1 lžička vanilkového extraktu 9 vajec

Příprava

  1. Předehřejte si troubu na 160° a vymažte máslem formu na chlebíček.
  2. Mouku smíchejte se špetkou soli a s kypřícím práškem a odvažte 225 g na světlé těsto a 175 g na tmavé těsto.
  3. Do směsi na tmavé těsto přimíchejte kakao.
  4. Šlehačem utřete na vysoké otáčky máslo s cukrem do pěny. Potom otáčky snižte a přidejte vanilkový extrakt.
  5. Ve čtyřech dávkách přidejte vejce (nezapomeňte je vždy dobře zašlehat).
  6. Rozdělte pěnu na dvě části, snižte otáčky a do jedné vmíchejte světlou moučnou směs a do druhé tmavou.
  7. Jako první upečte tmavou směs, a to cca 60 minut.
  8. Nechte zcela vychladnout a pro jistotu ještě dejte na půl hodiny do mrazáku.
  9. Až bude tmavá část hotová a ztuhlá, nakrájejte ji na plátky, ze kterých pomocí vykrajovátka vytvořte požadovaný tvar (například srdíčko).
  10. Takto vytvarovaný tmavý chlebíček dejte znovu do formy a zalijte světlou směsí.
  11. Opět pečte cca 60 minut.
  12. Nechte vychladnout, vyklopte, rozkrojte a překvapení je na světě.


Vytisknout recept

CITRÓNOVO-MANDLOVÝ DORT

20 minut 30 minut

Pokud nejste fanoušky přeslazených dortů, tento bude jeden z vašich oblíbených. Citrónovo-mandlový dort je kombinací nadýchaného piškotu, který tvoří perfektní kontrast s křupavou krustou z pražených mandlí na citrusovém topingu, dodávající dortu svěží tečku.

INGREDIENCE

Těsto:

2/3 hrnku mandlových lupínků½ hrnku celý mandlí (lehce orestovaných)1 hrnek polohrubé mouky1 lžička kypřícího prášku do pečivavětší špetka soli120 g změklého másla1 hrnek cukru1 lžička vanilky1 lžička mandlového extraktu3 velké vejce pokojové teplotymoučkový cukr na posypáníLemon curd – citrónová marmeláda (najdete ji v obchodech, nebo si ji můžete vyrobit doma z citrónu, vajec a másla)

Příprava


  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. 
  2. Vymažeme si dortovou formu máslem a máslem nešetříme. 
  3. Do 2/3 okraje formy se budeme snažit přichytit co nejkompaktnější vrstvu mandlových lupínků. 
  4. Do mixéru (můžeme použít i ruční mixér), vložíme lehce opražené celé mandle, mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. 
  5. Mixujeme, dokud se nám nevytvoří sypká hmota. 
  6. K hmotě přimícháme máslo a rozšlehaná vejce. 
  7. Výslednou hmotu vložíme do připravené formy a rozprostřeme pomocí lžíce. 
  8. Na uhlazený dort navrstvíme zhruba 8 lžic citrónové marmelády (lemon curd). 
  9. Jako předposlední krok zasypeme dort zbytkem mandlových lupínků a na závěr zasypeme moučkovým cukrem. 
  10. Pečeme zhruba 30 minut, dokud se na špejli nechytá těsto.


Vytisknout recept

DÝŇOVÝ COBBLER S PEKANOVÝMI OŘECHY

20 minut 30 minut

V období dýní jsme zvyklí na dýňové polévky, dýňový pie, ale co zkusit něco neobvyklého? Už postup přípravy tohoto koláče vás jistě překvapí. Nejlépe chutná ještě teplý s kopečkem skořicové zmrzliny, nebo s trochou domácí šlehačky.

INGREDIENCE

​Těsto:

1 hrnek polohrubé mouky2 lžičky kypřícího prášku do pečivavětší špetku soli ¾ hrnku cukru krupice1 lžička skořicevětší špetka muškátového oříšku½ hrnku dýňového pyré¼ hrnku mléka¼ hrnku rozpuštěného másla, nebo rostlinného oleje1 a ½ lžičky vanilky

Posypka:

½ hrnku hnědého cukru½ hrnku cukru krupice¼ hrnku nasekaných pekanových ořechů1 a ½ hrnku horké vody

Příprava


  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. 
  2. V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr a koření. 
  3. Vezmeme si ještě jednu misku a v ní smícháme mléko, máslo, vanilku a dýňové pyré (dýňové pyré si jednoduše připravíte z pečené dýně, kterou pečlivě rozmixujete). 
  4. Postupně přimícháváme vzniklou hmotu do suché směsi, dokud nevznikne kompaktní těsto, konzistence podobná bábovce. 
  5. Těsto nalijeme do menšího pekáčku. 
  6. V misce smícháme cukr, hnědý cukr, a pekanové ořechy. 
  7. Vzniklou směsí zasypeme těsto a celé zalijeme horkou vodou.
  8. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40minut, nebo až se vám bude zdát prostředek koláč upečený, horká šťáva v pekáčku je žádoucí.


Vytisknout recept

ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÉ PRALINKY

15 minut 2 hodiny - tuhnutí čokolády

Občas člověka postihne nepřekonatelná chuť na čokoládu. Pro tyto případy máme skvělé řešení, a to mít v ledničce krabičku s výbornými pralinkami. Vypadají báječně a není na nich nic složitého.

INGREDIENCE

120 ml smetany ke šlehání – nejlépe 33%400 g kvalitní čokoládyšpetka solilžíce silné kávy Jihlavanka Espresso

Příprava


  1. ​V horké smetaně rozpustíme čokoládu.
  2. Přidáme špetku soli a lžíci kávy.
  3. Směs vlijeme do nižšího pekáčku a dáme do lednice.
  4. V mezičase si můžeme připravit nasekané pistácie (můžete použít jiné oříšky).
  5. Zhruba po 2 hodinách vyndáme pekáček z lednice a zkusíme vytvořit nočky.
  6. Pomocí dvou lžiček tvoříme nočky a poté rukama dáme nočkům výsledný kulatý tvar.
  7. Snažíme se, aby byly všechny kuličky stejně veliké a obalujeme je v oříščích, nebo v kakau.
  8. Pralinky dáme do lednice ztuhnout a poté už jen ochutnáváme.


Vytisknout recept

RUSTIKÁLNÍ ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ DORT

30 minut 30 minut

Harmoničtější spojení než to kávy s čokoládou snad už ani neexistuje. Rozmazlete svoje chuťové buňky tímto snadným dortem.

INGREDIENCE

​Těsto:

1 ¾ hrnku polohrubé mouky1 ¾ hrnku cukru¾ hrnku holandského kakaa1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečivavětší špetka soli2 větší vejce pokojové teploty1 hrnek podmáslí½ hrnku oleje1 lžička vanilky1 hrnek kávy Jihlavanka Espresso½ tabulky hořké čokolády

Čokoládová ganache:

1 hrnek smetany ke šlehání1 1/2 tabulky hořké čokolády

Zdobení:

1 tabulka hořké čokolády½ hrnku cukrupečící papír

Příprava


  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  2. V hrnku horké kávy Jihlavanky Espresso rozpustíme čokoládu. 
  3. V míse smícháme mouku, cukr, kakao, kypřící prášek do pečiva a sůl. V druhé míse smícháme podmáslí, olej, vajíčka, vanilkový extrakt a kávovou čokoládu… nebo čokoládovou kávu? :) 
  4. Smícháme obsah obou misek a opatrně zamícháme. Pozor, při přešlehání by se v těstě vytvořily bubliny a korpus by nebyl krásně rovný. 
  5. Těsto vlijeme do dobře vymazané formy a pečeme zhruba 30 minut. Že je hotovo poznáme, když do těsta zapíchneme špejli a vyndáme ji suchou.
  6. Mezitím si rozpustíme čokoládu na zdobení dortu, vylijeme ji na pečící papír, zarolujeme a dáme do lednice. 
  7. Z cukru si vytvoříme karamel a pomocí vařečky tvoříme karamelové zdobení.
  8. Na krém zahřejeme smetanu, ve které rozpustíme čokoládu. Výslednou čokoládovou smetanu necháme vychladit a vyšleháme do pevné šlehačky.
  9. Korpus rozkrojíme na dvě části, potřeme krémem a nakonec ozdobíme čokoládou a karamelovými ozdobami.


Vytisknout recept

INDICKÉ SUŠENKY

10minut 15minut

Co zkusit pro změnu trošku exotiky? Indické sušenky jsou jednoduché, chutné a vůně kardamomu vás jistě odnese do dalekého Orientu, třeba jen na chvilku.

INGREDIENCE

​Těsto:

1 hrnek polohrubé mouky¾ hrnku moučkového cukru½ hrnku ghee (přepuštěného másla)1 lžička mletého kardamomumandle na zdobení

Příprava


  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. 
  2. V misce smícháme mouku, cukr, ghee a kardamom a hněteme cca 5 minut. 
  3. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a klademe na něj stejně veliké bochánky z těsta. 
  4. Ozdobíme mandlemi.
  5. Pečeme 15-20 minut.


Vytisknout recept

HRUŠKOVÝ KOLÁČ

15 minut 30 minut

Pro většinu receptů s ovocem je třeba plody krájet, loupat nebo jinak upravovat. S tímto výtečným koláčem si však práci ušetříte – hrušky se do něj totiž dávají vcelku. Užijte si jeho lahodnou chuť i snadnou přípravu!

INGREDIENCE

​Těsto:
200 g cukru1 vanilkový lusk6 vajec200 g másla200 g polohrubé mouky20 g kakaa150 g hořké čokolády1lžička mleté skořicešpetka soli

Příprava


  1. Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. 
  2. V misce ušleháme máslo, cukru a vejce do hladké pěny. 
  3. Přišleháme postupně všechna vejce a přidáme vanilkový lusk. Můžeme případně přidat taky namleté lískové oříšky. 
  4. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a přidáme ke směsi. 
  5. V druhé míse si smícháme suché suroviny a poté je taktéž přimícháme ke zbylému těstu. 
  6. Těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy. 
  7. Poté do těsta vmáčkneme umyté hrušky a dáme péct. 
  8. Koláč pečeme cca 30 minut, dokud špejle zabodnutá do koláče není suchá.
  9. Koláč po vychladnutí můžete polít hruškovým likérem, čokoládou nebo karamelem.


Vytisknout recept

ŠVESTKOVÝ CRUMBLE

10 minut 20 minut

Co dělat, když přijde nečekaně kamarádka na kávičku? Crumble je rychlá a přitom luxusní volba, která navíc v našem podání není tak kalorická, jak se na první pohled může zdát. Crumble můžete vytvářet z různých druhů ovoce, jako jsou hrušky, jablka, višně nebo třeba švestky, ze kterých si připravíme podzimní crumble my.

INGREDIENCE

Drobenka:

1 hrst polohrubé moukyovesné vločky (dle potřeby – 2 – 3 hrsti)50g změklého másla50g cukru (nejlépe třtinového, ale nemusí být)špetka soli

Ovoce:

Švestky – čerstvé / případně kompotovanéPovidla (v případě použití kompotovaných švestek)

Příprava


  1. Crumble můžete udělat do většího pekáčku, nebo použít malé zapékací misky, jako jsme to udělali my.
  2. Každou mističku vymažeme máslem. 
  3. Do mističky naskládáme švestky, můžeme přidat trošku povidel pro zvýraznění chuti, případně skořici, pomleté oříšky, nebo jiné koření. 
  4. Navrch naklademe drobenku z mouky, cukru, másla a ovesných vloček, které v našem případě nahrazují většinu mouky, aby náš crumble byl lehčí a tvářil se alespoň trošku jako dietní pokrm. 
  5. No a nyní už jen na cca 20 minut do trouby, aby drobenka vytvořila narůžovělou krustu, pod kterou na vás bude čekat sladký švestkový sen. 
  6. Nejlépe chutná ještě horký. 


Vytisknout recept

NÁRAMNÝ KÁVOVÝ KOLÁČ

40 minut 25 minut

Chvíli jsme zůstali u Francie a inspirovali se slavnými „náramnými“ deserty Pierra Hermé. Pokud máte rádi kávu, tento desert je jako stvořený pro vás. A pokud kávové deserty v oblibě nemáte, tento vás jistě přesvědčí o opaku. Až okusíte kávovou šlehačku a pod ní objevíte kávovou ganache z bílé čokolády, troufáme si říci, že se zamilujete na první sousto.

INGREDIENCE

Křehké máslové těsto:

250g hladké mouky150g změklého másla95g cukru moučka30g mandlové moučky (jemně namletých mandlí)špetka soli1 vanilkový lusk1 vejce

Kávová šlehačka:

3 plátky želatiny500ml smetany ke šlehání35g mleté kávy Espresso Delicato15g cukru krupice

Kávová ganache:

195g bílé čokolády140ml smetany ke šlehání15g mleté kávy Espresso Delicato

Příprava


  1. ​Den předem si připravíme kávovou šlehačku. Želatinu namočíme a necháme nabobtnat. Přivedeme k varu smetanu, přidáme kávu a necháme chvíli louhovat. Smetanu poté přecedíme přes jemný cedník, přidáme cukr a želatinu. Smetanu překryjeme fólií, aby se nám nevytvořil škraloup a dáme do lednice.
  2. Těsto vytvoříme tak, že v robotu ušleháme máslo s cukrem, mandlovou moučkou, solí a vnitřní dužinou z vanilkového lusku. Posléze přidáme vejce a mouku.
  3. Vychlazené těsto po cca 1hodině v ledničce rozválíme na placku o rozměru vaší formy, případně formiček a opět necháme cca 1 hodinu chladit. (Pokud nám zbude těsto, můžeme jej dát do mrazáku a použít příště).
  4. Troubu předehřejeme na 170°C. Těsto, překryté pečícím papírem a zatížené suchými fazolemi, pečeme cca 20 minut a poté dopékáme dalších 5 minut bez zátěže.
  5. Do vychladlého těsta vrstvíme kávovou ganache, kterou si připravíme takto. Čokoládu nasekáme na kousky a smícháme s horkou smetanou, kterou připravíme stejně jako na kávovou šlehačku. Vymixujeme dohladka.
  6. Na první vrstvu kávové ganache klademe cukrářské piškoty namočené v silné kávě a přikryjeme další vrstvou kávové ganache. Necháme vychladnout.
  7. Na vychladlý dortík vrstvíme právě vyšlehanou kávovou šlehačkou a už zbývá jen se ponořit do nesmírně kávové chuti.


Vytisknout recept

KÁVOVÝ NANUK

2 hodiny 10 minut

Kávové nanuky jistě znáte, ale si co je připravit tak, jak máte rádi i vaši kávu? Je libo silnou kávu s troškou mléka v horkých dnech? Vyzkoušejte tento recept a ohromte jím vaši rodinu či přátele například jako desert po grilování na zahradě.

INGREDIENCE

​2 hrnky silné kávy Espresso Delicato

3/4 hrnku mléka nebo smetany, dle vašeho přání

cukr

Příprava


  1. ​Smetanu nebo mléko osladíme cukrem dle chuti a dbáme na to, aby se cukr dokonale rozpustil.
  2. Oslazenou smetanu nalijeme do připravených nádobek na výrobu nanuků a dáme do mrazničky zhruba na 1 hodinu.
  3. Uvaříme si svou oblíbenou kávu Espresso Delicato, osladíme si ji a přidáme trošku mléka či smetany. Dáme vychladit.
  4. Kávou dolijeme nádobky na výrobu nanuků po okraj.
  5. Zakryjeme aluminiovou folií a zapíchneme do ní nanuková dřívka.
  6. Necháme zamrazit a poté si jen užíváme svou oblíbenou kávu Jihlavanka v trošku jiné formě.


Vytisknout recept

VINTAGE KÁVOVÝ KOLÁČ SESTRY HARRIET

3 hodiny 35 minut

Při výběru receptů se vždy snažíme najít něco nového, inovativního, ale proč nehledat ve starých kuchařkách? Tento vintage kávový koláč jsme nalezli v kuchařce z roku 1933 a budeme rádi, pokud spolu s námi zavzpomínáte na dobu našich babiček a prababiček právě s tímto jednoduchým receptem. Vintage kávový koláč je výborný k ranní kávě, není příliš sladký a můžete jej doplnit medem, marmeládou, či čímkoliv jiným.

INGREDIENCE

​Kynuté těsto:

¾ balení droždí1 ¼ hrnku teplé vody4 hrnky hladké mouky¼ hrnku másla3 vejcevelká špetka soli½ hrnku cukru

Posypka:

2 lžíce rozehřátého másla¼ hrnku hnědého cukru1 lžička skořice¼ lžičky muškátového oříšku

Příprava


  1. ​Rozpustíme droždí v teplé vodě a přidáme cca 2 ½ hrnku mouky, aby vzniklo kompaktnější těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme na hodinu kynout.
  2. V hnětači, nebo ručně, smícháme zbytek mouky, máslo, vejce, sůl a cukr. Až vytvoříme hladké těsto, přidáme i předem nakynutou část a hněteme dalších 10 minut. Vzniklé těsto vložíme do vymazané misky a necháme kynout na dvojnásobek svého objemu.
  3. Nakynuté těsto prohněteme a necháme kynout v lednici, návod říká přes noc, ale stačí méně, dle použitého droždí.
  4. Těsto vložíme do koláčové, dortové nebo jiné formy a necháme ještě chvíli kynout.
  5. Do předehřáté trouby na 200°C vložíme koláč, který jsme pomazali máslem a hustě posypali směsí cukru a koření.
  6. Pečeme cca 30 minut.


Vytisknout recept

PERSKÝ POMERANČOVÝ DORTÍK (BEZLEPKOVÝ)

2 1/2 hodiny 60 minut

Máme zde první bezlepkový dortík a jeho složení se může zdát na první pohled trošku zvláštní. Dva vcelku vařené pomeranče? Ano a až zkusíte a ochutnáte, zjistíte, že tento dort s exotickým nádechem nemůže chybět v seznamu výjimečných desertů na nedělní stůl.

INGREDIENCE

​Těsto:

2 velké pomeranče (bez chemického postřiku)250g mandlí250g cukru krupice1 lžička kypřícího prášku do pečivašpetka soli6 větších vajec

Krém:

180g krémového sýru90g změklého másla90g moučkového cukru1 lžička citronové šťávy

Zdobení:

My jsme použili opuncii, pomeranče sušené i čerstvé, pistácie a hroznové víno... Doporučujeme fíky, které jsme nesehnali a vše dle vašich představ...

Příprava


  1. ​Vložte dva velké pomeranče (bez oloupání) do hrnce s vodou, aby byly ponořeny a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a táhněte cca 2hodiny, dokud pomeranče nezměknou.
  2. Do kuchyňského robotu vložte mandle, cukr, kypřící prášek do pečiva, sůl a mixujte, dokud nedocílíte konzistence mouky.
  3. Vychladlé pomeranče roztrhněte, zbavte je semínek a rozmixujte.
  4. K rozmixovaným pomerančům přidejte vejce a směs, kterou jste si připravili před tím. Opět mixujte, dokud nevytvoříte hladkou hmotu.
  5. Do předehřáté trouby na 180°C vložte formu s těstem, doporučujeme formu vyložit pečícím papírem.
  6. Pečte cca 60 minut, těsto vyzkoušejte špejlí, která by měla po vytažení zůstat čistá.
  7. Vychladlý dortík můžeme zdobit krémem.
  8. Nejdříve ve šlehači spojíme citronovou šťávu s cukrem a vytvoříme homogenní hmotu, ke které následně přimícháváme sýr a máslo.
  9. Nyní již stačí navršit krém na dort a pohrát si s dekoracemi. Přejeme krásný chuťový zážitek s tímto vláčným perským pokladem.


Vytisknout recept

S’More

90 minut 30 minut

S’More, nebo-li Some More (prosím ještě jeden), byl vymyšlen americkými skauty, jako sendvič z grahamových sušenek, čokolády a na ohni opečeného marshmallow. Postupem času tato kombinace chutí dospěla i do vyšší gastronomie a my vám zde nabízíme výbornou variantu třeba ke kávě.

INGREDIENCE

​Korpus:

9 grahamových (nejlépe celozrnných, nebo máslových) sušenek2 lžíce smetany ke šlehání2 lžíce lískooříškového krému30 g hořké čokolády1 lžíce másla

Krém:

340g hořké čokolády2 lžíce másla1 1/4l smetany ke šlěhání2 lžíce čerstvě namleté kávy Jihlavanka Espresso

Sníh:

2 vaječné bílky½ hrnku moučkového cukru

Příprava


  1. Nejprve si připravíme korpus. Nejlépe pomocí tyčového mixéru rozmělníme sušenky a smícháme s povoleným máslem, rozpuštěnou čokoládou a ostatními ingrediencemi. Výslednou hmotu vysypeme do korpusu, přitlačíme ke stěnám a necháme minimálně 30 minut odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Přivedeme smetanu, kávu a dvě lžíce vody k varu, odstavíme a necháme 5 minut odpočinout. Poté směs nalijeme přes sítko do misky s čokoládou a máslem pokojové teploty. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Krém nalijeme na korpus a necháme v lednici, dokud neztuhne.
  3. Poslední fází je sněhová čepice, kterou vytvoříme z bílků a moučkového cukru. Naneseme tuhý sníh na koláč, nejlépe lžící, můžeme uhladit nebo vytvářet malé čepičky.
  4. Sníh je nejlépe opálit kuchyňskou pistolí, nebo dát na pár vteřin pod gril. 


Vytisknout recept

ÉCLAIRS

30 minut 30 minut

Také milujete věnečky, či český větrník, ale bojíte se odpalovaného těsta? Není to nic složitého, my jsme zkusili původní francouzskou variantu v podobě kávových éclairs, které můžeme ochutnávat již od roku 1850 díky muži jménem Marie-Antoine Carême. Věříme, že z nich budete podobně nadšeni a desertům z odpalovaného těsta se už nebudete vyhýbat.

INGREDIENCE

Odpalované těsto:

125ml tekutiny - 1:1 mléka a vody50 g máslalžička cukrušpetka soli84 g hladké mouky2 velká vejce

Krém:

1/4l mlékalžička kávy Jihlavanka Espresso1 vanilkový puding½ vanilkového lusku50g máslamoučkový cukr – dle chuti

Poleva:

2 lžičky vychladlé silné kávy Jihlavanka Espresso2 velké lžíce moučkového cukru

Příprava


  1. ​Do hrnce nalijeme vodu s mlékem, přivedeme k varu a necháme rozpustit máslo. Přidáme špetku soli a cukr. Poté přisypeme mouku a mícháme. Vytvoří se nám hladké lesklé těsto, které odpalujeme. Jakmile se nám na dně hrnce tvoří bílá vrstva, těsto je dostatečně odpálené.
  2. Do vychladlého těsta vmícháme vejce a opět vytvoříme hladké těsto. Pomocí cukrářského pytlíku tvoříme na pečící papír požadovaný tvar éclairs.
  3. Plech vkládáme do trouby vyhřáté na cca 200°. Po zezlátnutí éclairs stáhneme troubu na 100° a ještě těsto cca 10 min sušíme.
  4. V průběhu pečení si můžeme připravit krém. V mléce necháme louhovat čerstvě namletou kávu Jihlavanka Espresso. Poté mléko přecedíme a dáme vařit. Do teplého mléka vmícháme puding a zrníčka z vanilkového lusku. Necháme provařit, odstavíme a necháme vychladnout. Aby se nám nevytvořil škraloup, posypeme puding moučkovým cukrem. Do vychladlého pudingu přidáme máslo pokojové teploty a spolu s moučkovým cukrem vyšleháme do krému.
  5. Éclairs rozřízneme a plníme krémem. Navrch ozdobíme polevou, vytvořenou z kávy Jihlavanka Espresso a moučkového cukru.


Vytisknout recept

KÁVOVÝ CHEESCAKE

40 minut 70 minut

Cheescake se stal za poslední roky velkým hitem mezi dezerty. A není divu! Neotřelá kombinace kávy, jemného krémového sýru, karamelových sušenek a zakysané smetany tvoří svěží spojení, které ve vás vyvolá závislost. Kávový cheescake je úžasnou kombinací kávy a zákusku, na kterou budete mít vždy chuť a nikdy vás nepřestane bavit.

INGREDIENCE

Korpus:

250 g karamelových sušenek100 g másla

Náplň:

800g krémového sýru100 g cukru krupice podle chuti4 vejce100 ml Jihlavanky Espresso

Ozdobení:

400g zakysané smetany2 – 3 lžíce cukru moučka

Příprava


  1. ​Na dno dortové formy dejte pečicí papír.
  2. Sušenky rozmixujte v kuchyňském robotu a přidejte rozpuštěné máslo.
  3. Směs nasypte do dortové formy, důkladně ji přimačkejte ke dnu a dejte ztuhnout do lednice.
  4. Poté začněte s přípravou náplně.
  5. Krémový sýr promíchejte s cukrem, přidejte vejce a kávu.
  6. Krém naneste na sušenky a dejte péct na 70 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Upečený cheesecake poznáte podle toho, že se mu neklepe střed.
  7. Po vychladnutí ho potřete směsí ze zakysané smetany a cukru. Cheescake je nejlepší uleželý přes noc v lednici.


Vytisknout recept

NAKED JAHODOVÝ DORT

60 minut 45 minut

Naked jahodový dort, neboli dort, který není po svém obvodu potřen krémem a tudíž vypadá jako nahý, se hodí jak na rodinné narozeninové oslavy, tak na stůl svatební hostiny. Je výborný na chuť a také velmi hezky vypadá. Vše záleží jen na vaší fantazii a můžete použít jakékoliv ovoce. Dort je v porovnání s ostatními dorty méně časově náročný, proto můžete v relativně krátkém čase vykouzlit úžasnou sladkou odměnu pro kohokoli ve vašem okolí.

INGREDIENCE

Piškotový korpus:

8 vajec (v pokojové teplotě)400 g polohrubé mouky (přibližně)400 g cukru krupice (přibližně)lžička kypřícího práškukakao

Krém:

2 vaničky polotučného tvarohu500 ml smetany ke šlehánícukr moučka podle chutijahody

Příprava

Množství ingrediencí je optimální pro výrobu piškotu o průměru 20 cm. Pokud chcete velikost dortu měnit, množství mouky a cukru odvoďte od váhy vajec.

  1. Výrobu korpusu začněte oddělením žloutků od bílků. Žloutky za postupného přidávání cukru důkladně našlehejte do pěny. To stejné opakujte s bílky, ale tentokrát bez cukru.
  2. Vedle v misce smíchejte mouku s kypřícím práškem, a pokud chcete piškot kapku ozvláštnit, přidejte do směsi kakao. Následně ke žloutkům přimíchávejte moučnou směs a bílky.
  3. Formu na korpus vymažte a pouze na dně vysypte (nebo použijte pečící papír). Poté nalijte těsto do formy.
  4. Formu vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečte přibližně 45 minut. Během prvních 30 minut troubu neotvírejte, ať vám korpus nespadne. Až špejlí zjistíte, že je piškot upečený, vyndejte ho z trouby a nechte ho vychladnout. Poté ho rozřízněte na tři díly. Pokud jste nepospíchali, máte před sebou krásný nadýchaný piškotový korpus.
  5. Ale co na něj? Našleháme smetanu a přidáme tvaroh a cukr dle chuti.
  6. Na spodní část korpusu rozetřeme krém, položíme plátky jahod a opět krém. Postup opakujte i ve druhém patře. Poslední část potřete krémem, vyhlaďte, ozdobte dle libosti a dejte na noc uležet do lednice.


Vytisknout recept

CUPCAKES

40 minut 20 minut

Cupcakes! Úžasný malý dezert, který na každé oslavě sklidí úspěch nejen pro svoji vynikající chuť, ale také pro praktickou velikost. Cupcakes nebudete zkrátka nudit, protože máte možnost vyrobit neskonalé množství krémů různých příchutí, každý malý dortík se tak může stát originálním uměleckým dílem.

INGREDIENCE

Množství na 12 cupcakes:

115 g změklého másla130 g cukru krupice3 vejce60 ml mléka100 g hladké mouky100 g polohrubé moukyšpetka soli1,5 lžičky prášku do pečiva

Vanilkový krém:

125 g másla100 g mascarpone lžička vanilkového extraktucukr moučka podle chuti

Čokoládový krém:

150 g másla50 g čokolády (ideálně 60%nebo 70%)cukr moučka podle chuti

Příprava


  1. ​Předehřejte troubu na 175 stupňů. Měkké máslo vyšlehejte spolu s cukrem do krásné pěny. Pokud se vám směs lepí na strany, tak ji vždy setřete stěrkou zpět a pokračujte ve šlehání. Do pěny z másla a cukru přidejte vejce.
  2. Vedle v misce si připravte sypké suroviny. Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva. Postupně přisypte moučnou směs k těstu a důkladně zamíchejte. Poté přilijte i mléko.
  3. Připravte si formu na muffiny, vyskládejte ji papírovými košíčky a do košíčků naneste těsto (ne úplně po okraj, protože těsto vyběhne). Pečte cca 20 minut. Zda je těsto upečené ověříte nejlépe špejlí.
  4. Zatímco se pečou muffiny, tak si připravte krémy. S těmi můžete experimentovat podle chuti, ale my jsme pro vás na začátek vybrali vanilkový a čokoládový. Pro vanilkový krém nejprve vyšlehejte máslo do pěny a poté přimíchejte mascarpone. Přidejte vanilkový extrakt a cukr podle chuti.
  5. U čokoládového krému si nejdříve nechte rozpustit čokoládu a následně ji nechte vychladnout. Opět si vyšlehejte máslo do pěny, do kterého přimícháte vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Krém opět oslaďte podle chuti.
  6. Nakonec cupcakes ozdobte podle vaší fantazie. Můžete je doplnit o různé barevné posypky, ovoce nebo třeba květy.


Vytisknout recept

TIRAMISU

45 minut

Tiramisu patří k nejoblíbenějším a nejznámějším italským dezertům, je překvapivě rychlé na přípravu, takže si ho můžete připravit jak k rodinnému obědu, tak pro nečekanou návštěvu. Tip od nás: Vždy používejte doporučené suroviny, abyste se nepřipravili o božský chuťový zážitek.

INGREDIENCE

500 g mascarpone5 lžic cukru krupice5 vajec100 ml Jihlavanky Espresso2 panáky mandlového likéru ( = cca 50 ml Amaretto)1 pytlík cukrářských piškotů (Savoiardi)kakao na posypání

Příprava


  1. Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je s cukrem do pěny. Pomalu vmíchejte mascarpone tak, aby vznikl hladký krém. Do vzniklého krému přidejte sníh, který jste vyšlehali ze zbylých bílků.
  2. Nyní si připravte formu, ve které budete dezert připravovat. Do vlažného espressa od Jihlavanky přidejte mandlový likér a postupně začněte namáčet piškoty Savoiardi nebo cukrářské piškoty, které namáčejte rychle, aby se příliš nerozmočily. Piškoty naskládejte na spodek formy, následně přidejte krém, poté opět piškoty a nakonec vrstvu krému. Povrch poslední vrstvy zarovnejte a posypte kakaem. Nakonec nechte tiramisu alespoň 2 hodiny vychladit a ztuhnout v lednici.


Vytisknout recept